Science Facts: Dmitri Mendeleev

Gisteren zou Dmitri Mendeleev jarig zijn geweest. Sommigen zullen nu misschien denken: Mendeleev? Wie? Anderen zullen hem misschien herkennen als grondlegger van het Periodiek Systeem der Elementen.

Bron: Glogster.com
Mendeleev was een Russiche wetenschapper. Hij werkte aan de capillaire eigenschappen van vloeistoffen, maar ook aan een spectroscoop. Het meest bekend is hij vanwege zijn Periodiek Systeem, dat vandaag de dag nog steeds veel gebruikt wordt.

In 1863 waren er slechts 56 elementen bekend. Elk jaar kwam er één nieuw element bij. Voordat Mendeleev zijn voorstel deed over een periodiek systeem, gingen anderen hem voor. Zo kwam John Newlands met een Law of Octaves (periodiciteit op basis van relatieve atoommassa) en Lother Meyer deed een voorstel op basis van valentie, maar kon daarmee geen voorspelling doen voor nieuwe elementen.

Mendeleev probeerde de elementen in te delen op basis van hun chemische eigenschappen. Hij ontdekte patronen en die leidden ertoe dat hij het Periodiek Systeem ontwierp.

Het huidige Periodiek Systeem.
Bron: wikipedia.org
Tegenwoordig is het Periodiek Systeem onmisbaar voor chemici. Het zegt iets over de eigenschappen van elementen. Door verder onderzoek door de jaren heen kennen we nu 118 elementen. 

Inmiddels weten we over elk element hoe het reageert. Zo weten we nu waarom goud een edelmetaal is, terwijl ijzer dat niet is. We begrijpen nu waarom de edelgassen edel zijn, terwijl chloor, broom en jood vrijwel alleen in di-atomaire moleculen voorkomen. En het Periodiek Systeem klopt nog steeds. Door wat Mendeleev ontdekte, kunnen wij alle nieuwe en nog te ontdekken elementen indelen in een systeem dat iets zegt over hun eigenschappen.

10 random feitjes over Mendeleev en zijn Periodiek Systeem:
  1. Mendeleev kreeg nooit een Nobelprijs voor zijn werk. Wel is hij twee keer genomineerd, maar hij heeft hem nooit gekregen.
  2. Mendeleev beweert dat hij zijn Periodiek Systeem voor zich zag in een droom.
  3. In een populaire mythe in Rusland is Mendeleev degene die de 40%-alcoholstandaard voor wodka bedacht.
  4. Echter, Mendeleev werkte aan water-alcohol mengsels met een alcoholpercentage van ongeveer 70% en hij heeft nooit iets over wodka geschreven.
  5. Mendelevium, zoals de naam wellicht al doet vermoeden, is een element vernoemd naar Mendeleev.
  6. Mendelevium is pas 48 jaar na zijn dood ontdekt.
  7. Mendeleev heeft ook zijn naam gegeven aan een enorme krater op de maan.
  8. Tijdens het schrijven van het voorstel voor het Periodiek Systeem, maakte Mendeleev een fout. Hij nam aan dat de atomaire massa groter moet worden wanneer de positie van het element hoger wordt. Dit blijkt echter niet zo te zijn.
  9. Het Periodiek systeem kent nu 118 elementen, waarvan 4 nog moeten worden goedgekeurd.
  10. Niemand weet hoeveel elementen er nog bij kunnen komen in het Periodiek Systeem. Sommigen zeggen dat element 126 de laatste zal zijn, terwijl anderen stellen dat het laatste element 137 is. Weer anderen zeggen dat element 155 het allerlaatste element is.




Reacties

Populaire posts